Osteopathie en kinderen

Osteopathie en kinderen

Ook voor kinderen kan osteopathie een heleboel betekenen. Denk hierbij aan zaken als bedplassen, leer- en gedragsproblemen, motorische achterstanden, groei- en ontwikkelingsstoornissen en KIDD.

Bedplassen

Een erg vervelend probleem voor zowel uw kind als uzelf is bedplassen. Zeker bij wat oudere kinderen wil je dit probleem van verminderde blaascontrole graag oplossen. Soms is de beweeglijkheid van de wervelkolom verminderd en staat er druk op het bekken. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer uw kind is gevallen. Deze problemen kan een osteopaat verminderen of verhelpen zodat u en uw kind weer rustig door kunnen slapen in een droog bed.

Leer- en gedragsproblemen

Tegenwoordig worden de vragen die leerlingen of ouders stellen steeds ingewikkelder. Bijna iedereen heeft wel ergens hulp bij nodig. Deskundigen, begeleiding van leerkrachten en andere professionals worden steeds vaker ingeschakeld. De osteopaat kan ook zijn of haar steentje bijdragen. Specifieke ontwikkelingsstoornissen kunnen herkend en behandeld worden zodat problemen hanteerbaar worden en mogelijk opgelost kunnen worden.

Motorische achterstanden

De hersenen ontwikkelen zich enorm bij kinderen. Sensomotorische ontwikkeling is erg belangrijk. Soms is het nodig deze ontwikkeling een handje te helpen, bijvoorbeeld met behulp van een kinderfysiotherapeut. De osteopaat kan het kind helpen de trainingen van de fysiotherapeut zo efficiënt mogelijk uit te voeren. Bewegingsopdrachten kunnen soepeler en beter uitgevoerd worden na behandeling met manuele technieken voor de schedel of wervelkolom.

Groei- en ontwikkelingsstoornissen

Bij veel kinderen komt Scoliosis voor. Bij deze groeistoornis is de wervelkolom verkeerd gegroeid waardoor een afwijking in de houding zichtbaar is. Soms schakelt de huisarts een osteopaat in om te helpen bij de behandeling en om de ontwikkeling van de wervelkolom in de gaten te houden. Bepaalde bewegingstechnieken helpen bij het verbeteren van de mobiliteit van de gehele wervelkolom.

Keel-, neus- en oorproblemen

Keel-, neus- en oorproblemen komen ontzettend vaak voor bij kinderen. Vooral tot de leeftijd van zeven hebben veel kinderen oorontstekingen. Dat komt omdat de buis van Eustachius vanaf het zevende levensjaar schuiner wordt wat de drainage van het oor verbetert. Ophoping in de buis van Eustachius, waardoor infecties een kans krijgen, kan optreden doordat de schedelbotten en de bovenste nekwervel niet beweeglijk genoeg zijn. Soms komt dit door trauma bij de geboorte.

Wanneer de schedelbotten rond de neus minder beweeglijk zijn, mogelijk door een moeilijke bevalling, kunnen infecties in de bij- en voorholten voorkomen. De beweeglijkheid van deze botstructuren kan zich gelukkig herstellen met behulp van de osteopaat. Daarna zal het neusslijmvlies zich herstellen en weer in balans komen zodat de problemen verminderen.

Wat heel veel kinderen ook meemaken is een keelontsteking. Keelamandelen helpen bij een inkomende infectie. Helaas worden ze hierbij soms zo groot dat er slikproblemen ontstaan.

KIDD

KIDD is de afkorting van Kopgewrichten Invloed bij Dyspraxie en Dysgnosie. Een hele mond vol. Het komt neer op problemen met de ontwikkeling van het bewegingsapparaat. Mogelijke problemen kunnen zijn dat uw kind niet wil kruipen, staan of lopen, de fijne motoriek die vertraagd of matig ontwikkelt, evenwichtsproblemen bij lopen of leren fietsen, struikelen en slecht opvangen bij vallen, slecht zitten of slaapproblemen. Daarnaast kunnen bedplassen, moeilijke stoelgang of buikpijn, slaapproblemen, oor- en bijholte ontstekingen, concentratie- of leerproblemen, slissen, mondademhaling en duimzuigen na het 3e levensjaar ook symptomen zijn. Tot slot kunnen ook groeipijnen en hoofdpijn bij KIDD horen. Als u bij uw kind één of meerdere van de genoemde signalen opmerkt valt dit mogelijk onder de noemer ‘KIDD’.

Slechts een kleine lichamelijke afwijking kan op deze manier grote gevolgen ebben voor een (jong) kind. Vroegtijdige herkenning en indien nodig behandeling door een osteopaat kunnen dus heel zinvol zijn.

Behandeling bij KIDD

Een behandeling begint altijd met een anamnese. Dit is een gesprek met het kind en uiteraard de ouders, om de klachten in kaart te brengen. Daarna vindt een uitvoerig lichamelijk onderzoek plaats. Dat onderzoek bestaat uit observatie van het kind, testen om de eventuele asymmetrie te beoordelen, (bewegings-) onderzoek van wervelkolom, bekken, heup en voeten, beoordelen van schedel- en bovenste nekgewrichten en beoordelen van de (ont-)spanning van de buik. Wanneer er uit dit onderzoek bepaalde problemen naar voren komen kunnen deze meteen behandeld worden. Hiervoor gebruikt de osteopaat zachte manuele technieken die aangevuld kunnen worden met oefeningen en advies voor thuis.

Osteopaten werken niet alleen. Ze werken veel samen met reguliere geneeskundigen. Osteopaten kunnen vanwege de opleiding die ze genoten hebben ernstige klachten die een andere aanpak nodig hebben herkennen. Deze kinderen kunnen ze indien nodig dan doorsturen naar een huisarts of specialist.

Hoe gaat een behandeling in zijn werk?

Als u voor het eerst bij ons langskomt nemen we uitgebreid de tijd om u te leren kennen. In dit kennismakingsgesprek wordt …

Wat is osteopathie?

Osteopathie is een manuele geneeswijze, waarbij de osteopaat zich richt op het opsporen en behandelen van functiestoornissen …

Welke klachten kan een osteopaat behandelen?

Bij osteopathie wordt een persoon behandeld, in plaats van een bepaalde aandoening. Preventie is van primordiaal belang. …